Zoeken

Digitale RI&E’s voor de creatieve industrie

Gemakkelijk werken met digitale RI&E’s

Dienstencentrum biedt digitale risico-inventarisaties en -evaluaties (RI&E’s) aan bedrijven in de creatieve industrie. Deze tools helpen bij het in kaart brengen en verminderen van Arbo-, milieu- en energierisico’s. De voordelen zijn:

  • Eén webapplicatie voor alle thema’s, waardoor je niet steeds dezelfde informatie hoeft in te vullen.
  • Altijd up-to-date met de laatste wetgeving en erkende maatregelen.
  • Levert rapportages en certificaten die voldoen aan wettelijke eisen, zoals de Energie Audit Plicht.
  • Inzicht in het verbeteren en verduurzamen van bedrijfsprocessen.
Picture of John Koekenbier

John Koekenbier

Auteur

Wat is een RI&E?

Een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) is een inventarisatie voor bedrijven om de risico’s op het gebied van arbeidsomstandigheden, milieu, en energie te identificeren en te beoordelen. Het doel is om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren en tegelijkertijd aan wettelijke verplichtingen te voldoen.

Waarom is een RI&E belangrijk voor jouw bedrijf?

Het uitvoeren van een RI&E helpt bedrijven niet alleen om te voldoen aan wettelijke verplichtingen, maar ook om arbeidsomstandigheden te verbeteren, milieubelasting te verminderen en energiebesparingen te realiseren. Het gebruik van digitale RI&E-tools is een slimme investering voor bedrijven. Het biedt niet alleen naleving van wettelijke verplichtingen, maar ook een gestructureerde manier om risico’s te beheersen en bedrijfsprocessen te verbeteren. Het draagt bij aan duurzaam ondernemen en kan kostenbesparend werken op de lange termijn.

Nieuwe Milieu RI&E

In april 2024 werd de Milieu RI&E toegevoegd aan de bestaande Arbo RI&E en CO₂ & Energie RI&E. Dit biedt bedrijven één efficiënt platform voor alle bedrijfsrisico’s. We spraken met directeur John Koekenbier en senior-adviseur Peter Tegel. Koekenbier benadrukt de voordelen van de gecombineerde webapplicatie: ‘Je kunt nu gestructureerd werken aan bijvoorbeeld je ISO 14001-certificaat zonder steeds in en uit te loggen. Hetzelfde platform maakt het uitvoeren en bijhouden van verschillende bedrijfsrisico’s eenvoudig.’

Eigen ontwikkeling en gebruiksgemak

Peter Tegel legt uit: ‘De Milieu RI&E, evenals de andere RI&E’s, is door Dienstencentrum zelf ontwikkeld. Bedrijven met een ISO 14001-certificaat kunnen eenvoudig hun milieurisico’s inventariseren. Hoewel de vastlegging vrij vorm heeft, biedt het bestaande platform veel gemak en tijdsbesparing. Je selecteert jouw type bedrijf en het aantal werknemers, waarna het systeem relevante afdelingen en processen toont. Doorloop de vragen en inventariseer de milieurisico’s zelfstandig, met optimale ondersteuning via de webapplicatie.’

Kosten en voordelen van RI&E-tools

De jaarlijkse kosten voor het gebruik van Dienstencentrum’s webapplicatie variëren van een paar honderd euro voor bedrijven met minder dan 15 medewerkers tot maximaal 2.200 euro voor grotere bedrijven. Voordelen zijn onder andere KVGO-lidmaatschapskorting en combinatiekortingen bij gebruik van meerdere RI&E-tools.

Floramedia en de voordelen van RI&E’s

Floramedia, actief in de groene sector, gebruikt alle drie de RI&E-tools. Lars Deden, quality en R&D-manager, waardeert de ontzorging en gebruiksvriendelijkheid: ‘Deze tools helpen ons risico’s in kaart te brengen en communiceren met het bevoegd gezag. Via de CO₂ & Energie RI&E ontdekken we waar we energie en CO₂ kunnen besparen. Dit biedt ons waardevolle inzichten en helpt bij verantwoord ondernemen.’

Vertrouwen tijdens handhaving

Koekenbier besluit: ‘Gebruik van deze RI&E’s wekt vertrouwen tijdens controles door de Arbeidsinspectie of Omgevingsdienst. De Arbo RI&E is erkend door de sector en de CO₂ & Energie RI&E is erkend door de rijksoverheid. Met deze tools in één platform kun je snel en overzichtelijk aantonen dat alles netjes is vastgelegd, wat lange discussies voorkomt.

Meer weten?

Vraag een gratis demo aan!

Tijdens onze demo over digitale RI&E's voor de creatieve industrie krijg je waardevolle informatie. Vul je gegevens in en wij maken snel een afspraak.