Zoeken

MVI

De Rijksoverheid vervult een voorbeeldfunctie ten aanzien van Duurzaam Ondernemen. Vandaar dat zij de opdracht heeft al haar aanbestedingen duurzaam in te kopen. De overheid noemt dat Maatschappelijk Verantwoord Inkopen.

De overheid koopt per jaar voor circa 60 miljard euro in en heeft daarmee een belangrijke invloed op het milieu en de sociale aspecten, hier maar ook in andere landen. Maatschappelijk Verantwoord Inkopen vormt een krachtig instrument om belangrijke duurzaamheiddoelstellingen te bereiken.

Deze milieucriteria zijn geen wet of regelgeving maar zijn bedoeld als handvat om duurzaam in te kopen. Met een MVI certificaat weet de inkoopafdeling van de overheid meteen dat ze bij u aan het juiste adres zijn.

Onze aanpak

Vaak is er in de praktijk eenvoudigweg onvoldoende tijd en capaciteit in huis om er nu eens ‘voor te gaan zitten’ om deze MVI criteria bekijken en toe te gaan passen. Het Dienstencentrum kan u  ondersteunen bij het bepalen of uw bedrijf aan de criteria maatschappelijk verantwoord inkopen van drukwerk voldoet, adviseren hoe u aan de criteria kunt voldoen, begeleiding naar individuele certificering of toetreding tot de Groep Maatschappelijk verantwoord inkopen van het Dienstencentrum.

Basisprincipes

Maatwerk

Om ondernemers in de creatieve industrie te ondersteunen duurzaam te produceren, heeft de rijksoverheid Milieucriteria vastgesteld. Het Dienstencentrum kan u op een praktische manier helpen de Maatschappelijk Verantwoord Inkopen certificering te behalen.

Invoeren

Uw adviseur begeleidt u bij het vertalen van de Milieucriteria voor het Maatschappelijk Verantwoord Inkopen en het opzetten van uw MVI-systeem. U bent verzekerd van een MVI-systeem dat voldoet aan de normeisen en dat tegelijkertijd specifiek is gericht op uw bedrijf. 

Onderhouden

Na het opzetten van het MVI-systeem is het belangrijk dat u uw systeem continue actueel houdt. Uw huisadviseur kan zonder problemen de rol van externe coördinator op zich nemen en zal u helpen met het onderhoud van uw systeem. 

Uitvoeren audit

Als vervolg op deze Duurzame Inkoop Certificering krijgt u een Actieplan waarin alle relevante verbeterpunten staan vermeldt. Het wil niet zeggen dat u alle acties dient uit te voeren, maar hoe beter u produceert des te meer punten scoort u. Dit kan uiteindelijk leiden tot meer orders. Het organiseren van interne controles hierop is de beste opstap naar certificatie.

Certificeren

Het certificaat behaalt u na een positieve externe audit die wordt uitgevoerd door een certificerende instelling. Wij kunnen u begeleiden bij de externe audit en daarmee bij het behalen van een MVI-certificaat.