Voedselveiligheid: 0-meting

BRC standaard, de voedselveiligheid standaard

BRC staat voor British Retail Consortium Global Standards. Het is een van de bekendste voedselveiligheid standaarden die productveiligheid, integriteit en kwaliteit garandeert. Bedrijven die verpakkingen en verpakkingsmaterialen produceren, hebben met deze standaard te maken. Zij dienen voedselveiligheid te garanderen zodat de verpakking of het verpakkingsmateriaal geen bedreiging kan vormen voor de gezondheid van de consument. De BRC standaard stelt eisen aan het materiaal, de product, het proces, de omgeving en het personeel bij het maken van verpakkingen en verpakkingsmaterialen en biedt het bedrijf een gedegen structuur om dat te regelen. Het doel is om productkwaliteit, -veiligheid en legaliteit te garanderen.    

Wat is de BRC 0-Meting?

Wilt u aan de slag gaan met BRC en u weet nog niet zo goed waar u moet beginnen of waar u aan moet voldoen? Start dan vandaag met de BRC 0-meting. De BRC 0-meting is het instrument om een duidelijk beeld te krijgen wat voedselveiligheid is en welke stappen u als bedrijf moet doorlopen om BRC te implementeren. De analyse geeft u inzicht in de verplichtingen van de BRC-standaard, waar u nu staat en welke acties u als eerst kunt oppakken.  

Voor wie is de BRC 0-Meting bedoeld?

De BRC 0-meting is bedoeld voor bedrijven die:

  • Meer inhoudelijk willen weten over voedselveiligheid
  • Willen weten of voedselveiligheid voor hen relevant is
  • Willen weten waar ze nu staan
  • Willen weten welke acties ze moeten doen om met voedselveiligheid te beginnen
  • Een eerste plan van aanpak willen.

De aanpak van het Dienstencentrum

Een adviseur van het Dienstencentrum voert de 0-meting uit in uw bedrijf. Het is belangrijk dat tijdens de 0-meting een directielid en de productieleiding aanwezig is. De 0-meting bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Belang en/ of noodzaak van BRC voor het bedrijf.
  • Introductie in de verschillende voedselveiligheidssystemen: er zijn meerdere systemen naast de BRC-standaard die een houvast bieden voor het opgaan voor certificering in voedselveiligheid. Om het bedrijf te helpen bij het maken van de juiste keuze, worden een aantal typen voedselveiligheidssystemen besproken.   
  • Het doorlopen van de systeemeisen: hier wordt o.a. bekeken of het bedrijf al gebruik maakt van andere certificeringssystemen (zoals ISO 9001 of ISO 14001) en waar de integratie mogelijk is. De eisen van de BRC standaard worden besproken en op welke wijze het bedrijf dit in eigen situatie kan uitwerken.  
  • Het uitvoeren van een praktijkrondgang: tijdens de praktijkrondgang wordt gekeken naar de eisen van de BRC-standaard ten aanzien van de omgeving, het proces en hygiëne eisen. Denk hierbij aan o.a. omgaan met het schoonmaken en schoonhouden van de productieomgeving, eten en drinken op de werkvloer en omgang met gevaarlijke stoffen.

Van de 0-meting ontvangt u een rapportage waarin de bevindingen en acties worden vastgelegd. Hiermee is de 1e stap gezet voor de implementatie van de BRC-systeem. De kosten van de BRC 0-metinf inclusief een uitgebreid bedrijfsbezoek en een advies op maat bedraagt € 1.750,-

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de inzet van de BRC 0-meting? Maak gebruik van het contact-formulier om meer informatie te vragen of maak een afspraak met een adviseur voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

De leveringsvoorwaarden vindt u hier.