ISO 50001 Energie management

ISO 50001 is de internationaal erkende norm voor energiemanagement, dat zich richt op het verkrijgen van inzicht in het energieverbruik en het terugdringen daarvan met betere financiele resultaten tot gevolg. Het is een instrument om bedrijven te ondersteunen bij het beheer van hun energiebeleid en het terugbrengen van het energieverbruik en aanverwante kosten. Er is nog geen verplichting in Nederland tot het toepassen van de ISO 50001 norm. Maar in energieconvenanten tussen het bedrijfsleven en de overheid is een partieel energiemanagement wel verplicht gesteld. De overheidseisen op het gebied van energiereductie zijn structureel aan het veranderen en zullen alleen maar strenger worden. Denk hierbij aan de wijzigingen in het Activiteitenbesluit en de registratieplicht voor alle bedrijven met een energieverbruik vanaf 50.000 kWh en of 30.000 m3 gas. En daar vallen zon 250.000 bedrijven in Nederland onder. U waarschijnlijk ook.

Welke ondersteuning bieden wij?

Kostenbesparing, efficiency en uitstoot van broeikasgassen terugbrengen wie wil dat nu niet? Het past helemaal in het tijdsbeeld van duurzaam produceren waarin wij nu leven. Het broeikaseffect moet een halt toegeroepen worden. Door een energiezorgsysteem te implementeren houdt u systematisch inzicht in uw energieverbruik en beheerst u het gedrag van uw medewerkers ten aanzien van dit belangrijke onderwerp. Speciaal voor de creatieve sector is een tailor made energiemanagementsysteem ISO 50001 systeem ontwikkeld, waarmee u snel en praktisch uw bedrijfseigen systeem kunt opzetten. Bedrijven die al over een ander ISO systeem beschikken, hebben het zelfs nog makkelijker. Zij kunnen de energiemodule heel eenvoudig aan hun bestaande ISO systeem klikken, waardoor hun veel extra werk bespaart blijft. Wij beschikken over ervaren bedrijfstakspecialisten, die u gericht willen helpen bij het opzetten en invoeren van uw energiemanagementsysteem.

Op het gebied van energiemanagementsysteem kan het Dienstencentrum uw bedrijf op diverse manieren ondersteunen:

  • Uitvoeren van de Energie RIE Uw adviseur begeleidt u bij het verzamelen van de relevante monitoringsgegevens, waarna u eventueel geheel zelfstandig uw Energie RIE kunt doorlopen en invullen. Maar u kunt er ook voor kiezen u actief te laten bijstaan tijdens het doorlopen van de Energie RIE. Dat levert u meer tijd en waarschijnlijk een beter eindresultaat op. Voor welke uitvoeringsoptie u ook kiest, hierna beschikt uw bedrijf over een gedegen EnergieBesparingsPlan, waarmee u zonder zorgen de handhavende Omgevingsdienst te woord kunt staan.
  • Implementeren van ISO 50001 uw adviseur gaat u begeleiden bij het opzetten van uw energiemanagementsysteem ISO 50001. Uw bent verzekerd van een energiemanagementsysteem dat voldoet aan de norm eisen en tegelijkertijd specifiek is gericht op uw bedrijf. Beschikt u al over een ander ISO systeem Dan wordt de ISO 50001 daarmee geintegreerd.
  • Onderhoud van uw energiesysteem na het opzetten van het energiemanagementsysteem is het belangrijk dat uw systeem continue actueel blijft. Onderhouden van het energiesysteem is een voorwaarde van het functioneren hiervan. Samen met uw huisadviseur gaat u hiervoor zorg dragen.
  • Controleren periodiek uitvoeren van interne controle interne audits om het functioneren van uw energiemanagementsysteem te bepalen en waar mogelijk continue verbetering te realiseren. Deze laatste stap is essentieel voor een managementsysteem. Ook ISO 50001. Door periodieke interne controles te houden, houdt u niet alleen uzelf maar iedereen inclusief de directie scherp. Alleen door kritisch alle bedrijfsprestaties tegen het licht te houden, geeft antwoord op de mate van energiebewustzijn binnen de organisatie. Trouwens de interne controle is een prima graadmeter voor mogelijke certificatie van uw ISO 50001 systeem.

Meer informatie?

Maak gebruik van het contact-formulier om meer informatie te vragen.

De leveringsvoorwaarden vindt u hier.