FSC® en PEFC

Maakt u zich zorgen over de wereldwijde ontbossing? Verlangen uw klanten dat u maatschappelijk verantwoord onderneemt? Grote kans dat het antwoord op beide vragen ja is. De vraag naar duurzame producten neemt in zijn totaliteit toe en daarmee de vraag naar duurzame bosproducten zoals hout en papier ook. Diverse organisaties volgen het voorbeeld van de Rijksoverheid en kopen duurzaam hout en papier in.

Zowel PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes) als FSC® (Forest Stewardship Council) staan voor verantwoord bosbeheer wereldwijd. Deze keurmerken garanderen dat het product afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos. Van de 10% van de bossen die wereldwijd zijn gecertificeerd is 2/3e PEFC en 1/3e FSC®. www.pefcnederland.nl

Waarom FSC® en/of PEFC certificering?

Alleen FSC®- of PEFC-gecertificeerde bedrijven kunnen respectievelijk FSC®- of PEFC-producten verkopen. Deze producten zijn te herkennen aan het FSC®- of PEFC-label. FSC®- en PEFC-certificering heeft daarom betrekking op zowel bosbeheerders als bedrijven in de handelsketen. Een gecertificeerd bedrijf ontvangt van z’n certificerende instelling twee unieke nummers: het certificaatnummer en een licentiecode voor het gebruik van het keurmerk.

Aan de hand van deze codes kunnen de gecertificeerde producten door de gehele keten gevolgd worden. In de internationale database zijn alle FSC®- of PEFC-gecertificeerde bedrijven aan de hand van één van beide nummers terug te vinden.

Aanbod

Hoe aan één of beide keurmerken voldaan kan worden wordt in een aantal standaarden beschreven. Vaak is er in de praktijk eenvoudigweg onvoldoende tijd en capaciteit in huis om er nu eens ‘voor te gaan zitten’ om deze standaarden te bekijken en toe te gaan passen. Het Dienstencentrum kan u op verschillende manieren ondersteunen:

  • Adviseren hoe u aan het FSC®- en/of PEFC-keurmerk kunt voldoen.
  • Bepalen of uw bedrijf voldoet aan het FSC®- en/of PEFC-keurmerk. Dit vindt plaats middels een zogenaamde tweede partij audit (second party audit).
  • Begeleiding in het opzetten van FSC®- en/of PEFC-keurmerk in uw organisatie.
  • Onderhouden van uw FSC®- en/of PEFC-keurmerk.
  • Begeleiding naar individuele certificering of toetreding tot de Groep FSC® van het Dienstencentrum.

Wat u ook kiest, u heeft in ieder geval een stap gezet op weg naar een (nog) duurzamere productie.