Energie RI&E

Energiebesparing is tegenwoordig meer dan ooit in het nieuws. Energiebesparing levert een bedrijf altijd voordelen op die verder gaan dan alleen maar voldoen aan wet- en regelgeving. Energiebesparing betekent lagere kosten en dus een hogere bedrijfswinst. Bedrijven die actief aan de slag gaan met het inventariseren van energiebesparingsmaatregelen, zullen vrijgesteld worden van handhaving. Maar dan moet je wel; weten welke reductiemaatregelen allemaal mogelijk zijn. Door gebruik te maken van de Energie RI&E (voorheen de Energie Prestatie Keuring genoemd) weet u precies wat mogelijk en wat onmogelijk is en voldoet u direct aan de wet en regelgeving. Bedrijven die geen eigen verantwoordelijkheid nemen, krijgen te maken met gerichte handhaving via de omgevingsdiensten. En daar zit geen enkele ondernemer op te wachten.

Waar ondersteunen wij?

Het Energie RI&E Creatieve Industrie is een gebruiksvriendelijk instrument die ontwikkeld is om bedrijven in de Top sector Creatieve Industrie (waar de Grafimedia onderdeel van uitmaakt) te stimuleren praktisch en daadkrachtig aan de slag te gaan met het inventariseren van alle mogelijke energiebesparingsopties. De creatieve industrie is hiermee een van de eerste MKB-branches in Nederland die over een sectorspecifieke Energie RI&E beschikt.

De Energie RI&E is een webapplicatie, waardoor u alleen informatie voorgelegd krijgt dat op uw bedrijfsactiviteiten van toepassing is. Maatwerk dus. En bedrijven die de ARBO RI&E Grafimedia gebruiken hebben zelfs nog een extra voordeel: omdat de Energie RI&E qua programmatuur lijkt op de ARBO RI&E, worden veel bedrijfsgegevens hergebruikt tijdens het doorlopen van de Energie RI&E. Dat scheelt tijd. Maar omgekeerd geldt dit natuurlijk ook: als u binnenkort over de Energie RI&E beschikt, maar nog geen actuele ARBO RI&E heeft, dan kunt u dat deze nu heel eenvoudig opstellen. Het mes snijdt aan twee kanten.

Op het gebied van het inventariseren van potentiele energiebesparingsmaatregelen kan het Dienstencentrum uw bedrijf op diverse manieren ondersteunen:

  • Voldoen aan de informatieplicht. De RI&E kent een zogenaamde module "Informatieplicht . Met behulp van deze module met vraag en antwoord rapporteert u welke energiebesparende maatregelen u heeft uitgevoerd. Via een upload naar het het eLoket van RVO.nl kunt u dan voor 1 juli aan de eisen van de overheid voldoen. U kunt gratis toegang aanvragen voor de Energie RI&E. De toegang is gratis tot 20 juni 2020.
  • Uitvoeren Energie RI&E: Uw adviseur begeleidt u bij het verzamelen van de relevante monitoringsgegevens, waarna u eventueel geheel zelfstandig uw Energie RI&E kunt doorlopen en invullen. Maar u kunt er ook voor kiezen u actief te laten bijstaan tijdens het doorlopen van de Energie RI&E. Dat levert u meer tijd en waarschijnlijk een beter eindresultaat op. Voor welke uitvoeringsoptie u ook kiest, hierna beschikt uw bedrijf over een gedegen EnergieBesparingsPlan, waarmee u zonder zorgen de handhavende Omgevingsdienst te woord kunt staan.
  • Controleren van uw Energie RI&E: na het opzetten van de Energie RI&E is het belangrijk dat uw systeem continue actueel blijft. Onderhouden van de Energie RI&E is hierbij een voorwaarde. Laat daarom periodiek uw Energie RI&E beoordelen/bijwerken door een van onze energieadviseurs, waardoor u steeds over actuele managementinformatie beschikt.
  • Toetsen/certificeren van uw Energie RI&E: bedrijven die serieus werk willen maken van hun energiebeleid, zullen er voor kiezen u RI&E te laten Toetsen of zelfs Certificeren. Via een Toetsing krijgt u een eenmalige keuring van uw Energie RI&E en bij Certificatie kiest u er voor om uw Energie RI&E blijvend te laten controleren. U zult begrijpen dat dit de meest gedegen oplossing voor uwe energiebeleid is. U beschikt dan namelijk continue over een actuele Energie RI&E met bijbehorende certificaat. Daarmee kunt u voor de dag komen. Voor meer informatie verwijzen wij naar de Stichting Certificatie Creatieve Industrie (kortweg SCCI): https://www.creatieve-industrie.com/ 

Meer informatie?

Maak gebruik van het contact-formulier om meer informatie te vragen.

De leveringsvoorwaarden vindt u hier.