Earth Overshoot Day

Op 8 augustus j.l. was het ‘Earth Overshoot Day’. Dat betekent dat de wereldbevolking alle natuurlijke grondstoffen, zoals voedsel, akkerland en bosbouw, die de aarde in een jaar kan produceren heeft verbruikt. De rest van het jaar moeten we aanspraak maken op de 'reserves van de aarde'. Je zou kunnen zeggen: op 8 augustus heb je meer geld uitgegeven dan je eigenlijk in het hele kalenderjaar mag doen.In een ideale situatie zou deze dag vallen op 31 december. De wereldbevolking gebruikte begin jaren zestig van de vorige eeuw ‘slechts’ driekwart van de mondiale biocapaciteit om in haar behoeften te voorzien, maar inmiddels leeft 86 procent van de wereldbevolking in landen die meer natuurlijke hulpbronnen gebruiken dan zij zelf kunnen genereren.

Om te bepalen wanneer Earth Overshoot Day is bereikt, wordt gekeken naar het gemiddelde verbruik en de biocapaciteit op aarde. Er zijn echter ook regionale gegevens beschikbaar. Hierop is te zien dat veel Westerse landen, waaronder België en Nederland, hun capaciteit veel eerder bereiken dan de meeste ontwikkelingslanden. Uitzonderingen op deze regel zijn onder meer Canada, Australië en de Scandinavische landen, die nog kunnen bouwen op een flink overschot. “Een land als Singapore bereikt zijn biocapaciteit al op 2 januari, simpelweg omdat het een stadstaat is”, zegt Wackernagel. “Over het algemeen bereiken landen met een kleine biocapaciteit, zoals eilanden of woestijnlanden, hun ‘Country Overshoot Day’ veel eerder.”

Ecologische voetafdruk

Om inzicht te geven in de hoeveelheid land die een bepaalde bevolkingsgroep jaarlijks nodig heeft om in zijn huidige consumptieniveau te blijven voorzien is de Ecologische Voetafdruk in het leven groepen. Bij een eerlijke verdeling zou iedere individu op aarde momenteel 1,8 mondiale hectare (productieve grond) ter beschikking hebben. We zitten nu echter al op 2,7 mondiale hectare per persoon, terwijl de Nederlander een gemiddelde voetafdruk van maar liefst 6,3 mondiale hectare per persoon heeft. Dit betekent dat er eigenlijk 3,6 aardbollen nodig zouden zijn als iedereen zou leven als de gemiddelde Nederlander. De gemiddelde voetafdruk in België is zelfs 7,5 mondiale hectare per persoon, aldus het door het Wereld Natuur Fonds uitgebrachte Living Planet Report 2014.

 

 
   « Meer Nieuws...