DO’S EN DON’TS ROND MVO

Uit onderzoek blijkt dat MVO in de praktijk nog veel vragen oproept, en slechts een handvol bedrijven blijkt MVO op een goede manier te implementeren en er op de juiste manier over te communiceren. Vanuit een communicatie invalshoek vindt u hieronder een aantal aandachtspunten rond MVO.

Benadruk het persoonlijk belang.  

Laat niet alleen het belang voor de maatschappij of het milieu zien, maar benadruk in de externe communicatie ook het voordeel voor de afnemer of de consument.

Maak het tastbaar.

MVO is een ingewikkeld concept. Voor professionals is het al lastig te begrijpen, laat staan dat alles voor de afnemer/consument duidelijk is. Biedt daarom relevante en concrete oplossingen.

Stem de boodschap af op de specifieke doelgroep.

De externe communicatie dient te worden afgestemd op de doelgroep die men wil bereiken. Waar het algemene publiek het eigen belang voorop heeft staan, houdt de bewuste koper bijvoorbeeld wel rekening met het algemeen belang.

Zorg voor voldoende bewijs.

De effecten van het MVO-beleid moeten inzichtelijk worden gemaakt in de externe communicatie. Consumenten stellen zich steeds kritischer op en bewijsvoering in de communicatie is een manier om hun twijfel weg te nemen.

Communiceer stapsgewijs.  

Laat zien waar je je mee bezig houdt en tegen welke problemen je als organisatie aanloopt. Vertel als bedrijf wat je hebt bereikt op het gebied van MVO en wat je nog wilt bereiken.

Creëer de juiste tone-of-voice.  

Wees bescheiden, eerlijk en niet te belerend in externe communicatie over MVO.

Afstemming van de corporate communicatie- en marketing.

Beide elementen moeten op elkaar afgestemd zijn, om zo een eenduidige boodschap te communiceren op zowel corporate- als marketingniveau.

Verkrijg goedkeuring van een onafhankelijke partij.

Een onafhankelijk certificaat van bijvoorbeeld de SCGM zorgt ervoor dat het MVO-beleid geloofwaardiger overkomt op de afnemer of de consument.

Wees consistent in het uitdragen van de MVO-boodschap.

De speerpunten van het MVO-beleid dienen centraal te staan in de externe communicatie. Probeer niet mee te waaien met alle winden, maar blijf consistent in het uitdragen van het MVO-beleid.

Het moet passen bij de merkpositionering.

Zorg ervoor dat de MVO-boodschap past in de huidige merkpositionering. De MVO-initiatieven moeten aansluiten bij het merk en wat de afnemer van uw bedrijf of uw merk verwachten.