Voedselveiligheid 

Steeds meer bedrijven in de Creatieve Industrie maken de overstap naar verpakking- en verpakkingsmaterialen. Een product mag voor de volksgezondheid geen gevaar aanleveren. Sinds 14 december 1995 is de warenwetregeling "Hygiëne van Levensmiddelen" van kracht. Iedere onderneming die levensmiddelen produceert, bewerkt, verpakt, verhandelt, opslaat of vervoert, moet zorgdragen voor de voedselveiligheid. Verpakkingsmaterialen zijn onlosmakelijk verbonden met voedselveiligheid en kunnen op een directe of indirecte wijze in contact komen met voedsel. En verpakkingsmaterialen zijn niet weg te denken uit de voedingsmiddelenindustrie, omdat deze een groot nut hebben: het levert productinformatie en dient als reclame-uiting.
 

BRC

Middels het implementeren van een gecertificeerd voedselveiligheidssysteem doet u het maximale aan om voedselveiligheid te garanderen. De BRC Packaging and Packaging Materials Standaard is van toepassing voor de productie van verpakkingsmaterialen die gebruikt worden voor voedsel- en consumentenproducten. De standaard omvat onderdelen als gevaren en risicoanalyse, kwaliteitsmanagement en andere eisen om veilige verpakkingen te produceren die voldoen aan de wettelijke verplichtingen. Verpakkingsbedrijven kunnen zich laten certificeren om aan te tonen dat hun processen voedselveilig zijn. Naast het voldoen aan de wettelijke verplichtingen, kan de implementatie en certificering van een voedselveiligheidssysteem nieuwe markten voor uw bedrijf creëren.   

De aanpak van het Dienstencentrum

Steeds meer afnemers van verpakkingsmaterialen voor de voedingsmiddelenindustrie eisen een voedselveiligheidscertificaat of -verklaring van hun toeleveranciers. Door een voedselveiligheidssysteem te implementeren laat u duidelijk aan uw klanten zien, dat u dit aspect serieus neemt. Op het gebied van ‘Voedselveiligheid’ kan het Dienstencentrum uw bedrijf op diverse manieren ondersteunen:

  • Uitvoeren 0-meting
  • Gevaren- en risicoanalyse: de kernpunt van een voedselveiligheidssysteem is de gevaren- en risicoanalyse. Uw adviseur gaat alle potentiële gevaren in uw productieproces inventariseren en vastleggen. Deze nulmeting is de basis voor een goed werkend systeem.
  • Implementeren van een managementsysteem: we kunnen u helpen bij het opstellen van een voedselveiligheidshandboek. Goede werkafspraken zorgen er voor dat iedereen in uw bedrijf weet wat van hem,/haar verwacht wordt.
  • Training: in voedselhygiëne is het belangrijk dat personeel hun rol en verantwoordelijkheid kennen in het beschermen van het product tegen besmetting of bederf.
  • Verificatie: voor het controleren of het voedselveiligheidsplan goed is, wordt een periodieke controle uitgevoerd om vast te stellen of de werkwijze voldoende veiligheid waarborgt.

Meer informatie?

Bent u geïnteresseerd en wilt meer informatie hebben, dan kunt u contact opnemen met het Dienstencentrum, tel. 020 – 543 56 88.